Gąsiory do wina to naczynia, które służą przechowywaniu płynów. Grubość ich szkła to ok. 5 mm natomiast pojemność zaczyna się od 5 litrów i może wynosić nawet 60 litrów. Najczęściej spotyka się natomiast gąsiory do wina, których pojemność to 25 lub 30 litrów, gdyż im większy gąsior do wina, tym większy kłopot przy przenoszeniu, przelewaniu oraz myciu. Bardzo często można spotkać gąsiory do wina w koszach plastikowych lub wiklinowych. Dzięki koszom gąsiory do wina są łatwiejsze do przelewania oraz przenoszenia, a także chronione są przed uszkodzeniami.
W gąsiorach do wina najczęściej przechowuje się domowej roboty wino, jednakże można w nich również przechowywać piwa lub domowe nalewki. Do domowej produkcji wina zazwyczaj wykorzystuje się gąsiory 25-30 litrowe, w których najlepiej kontroluje się przebieg procesu fermentacji. Bardzo często spotyka się również gąsiory do wina stworzone ze szkła przydymionego zwane również dymionami.
Do gąsiora na wino wkładane są owoce i zasypywane cukrem, dodane mogą być również drożdże winiarskie. W gąsiorach na wino zachodzi proces fermentacji owoców. W tym czasie gąsiory do wina zamyka się korkiem z rurką fermentacyjną wypełnioną wodą, dzięki czemu fermentacja przeprowadzana jest beztlenowo.